Hallelujah: “Eindelijk een vrouw met pit op de planken”

MARIEKERKE - Het passiespel van Mariekerke is dit jaar helemaal vernieuwd. Voor de eerste keer wordt de rol van Jezus niet door een Mariekerkenaar gespeeld: Tijdens de audities werd Arnout Van Weyenberg (21) uit Berlare geselecteerd.

De tekst voor het compleet vernieuwde passiespel werd geschreven door Frank van Mossevelde uit Zele. De regie lag oorspronkelijk in handen van Jaak Lema, maar werd door diens ziekte overgenomen door Stijn De Wolf die onder meer voor Cirque du Soleil werkte. De repetities voor De zoon van een timmerman zijn al een tijdje aan de gang. Vanaf nu wordt gerepeteerd op het indrukwekkende podium van het passiespel dat een voorlopig onderdak kreeg in een bedrijfshal in Sint-Amands.

Voor de belangrijkste rollen van het passiespel werden audities gehouden en zo werd Arnout Van Weyenberg uit Berlare geselecteerd om Jezus te spelen. “Jaak stelde me voor om auditie te doen”, zegt Arnout. “Ik speel al langer theater, maar altijd in een zaal. Het is de eerste keer dat ik in openlucht speel en meteen ook een grote rol. Dat is een hele ervaring.”

“Ik wist niet dat in Mariekerke een passiespel werd opgevoerd, ik heb de vorige edities dus ook niet gezien”, vervolgt Arnout. “Ondertussen weet ik wel hoe belangrijk het vijfjaarlijkse passiespel is voor het dorp. Ik ben voor de repetities wel telkens een dik halfuur onderweg, maar dat is het waard. Ik kwam hier terecht in een fijne groep, ik voel me hier echt welkom.”

Familiezaak

De rol van Maria Magdalena is wel voor iemand uit Mariekerke. Lisa Joos (28) is de kleindochter van Jan Joos, de eerste Christus van het Mariekerkse passiespel en dochter van Raf, die vier keer de rol van Christus speelde. “Ik vind de rol van Maria Magdalena de meest vernieuwende in het spel”, zegt Lisa.

“Eindelijk staat er een vrouw met pit op de scène. De voorbije edities was het passiespel toch wel een mannenzaak. Als kind al speelde ik mee in het passiespel. Eerst uiteraard als kind en later bij de vrouwen van de boevenbende. Ik ging mee met ons mama en mijn broer en zusjes, voor mij was het passiespel een soort speelplaats. We zijn echt meegegroeid met het passiespel, zagen onze papa als Jezus op de kerkberm. Dat is echt tof om mee te maken.”

“Ik ben blij dat ik voor de rol ben gekozen”, vervolgt de jonge vrouw. “Vroeger werden de rollen gewoon verdeeld, maar nu waren er audities en moest je vooraf de teksten instuderen. Het was een toffe ervaring. Zoveel toneelervaring heb ik niet, maar ik volgde wel Toneel en Woord aan de academie van Bornem. Ik doctoreer in Landbouw in Gent, dus is het altijd wel een afstand naar de repetities, maar zo ben ik nog eens bij de familie. En er heerst echt al wel een goede sfeer. Het is een fijne bende.”

Duivel is ancien

Geert De Ridder (55) speelt al jaren theater bij Thaleia in Sint-Amands, maar het is zijn eerste passiespel. Hij speelt Satan, de verteller van het stuk. “We trokken met enkele mensen van Thaleia naar de audities en kreeg de rol van de duivel aangeboden”, zegt De Ridder. “De duivel is de verteller en tegelijk zowat de verleider, degene die Jezus toch naar zijn hand probeert te zetten. Op het einde van het spel stel ik de belangrijkste vraag van de avond. Je voelt wel dat er een grote verandering is doorgevoerd. Wij moeten nu als acteurs live spelen, de tekst wordt niet meer vooraf opgenomen. Dat is ook voor mij een hele ervaring.”

Het passiespel wordt opgevoerd op de kerkberm in Mariekerke op 3, 4, 5, 10, 11, 12, 13, 17, 18 en 19 april om 20.30 uur. Kaarten kosten 20 euro.

Lees het artikel na op Het Nieuwsblad.

Meer nieuws

Terug naar overzicht
Passiebier

PASSIE Activiteiten

Om PASSIE 2.0 2.0 te promoten staan we op verschillende activiteiten doorheen het jaar, en dit natuurlijk met het Passiebier. Bekijk hier op welke activiteiten we reeds stonden en welke nog komen.

Lees meer
Passiebier

Bier geïnspireerd door PASSIE 2.0 2.0.

België noem je vaak in één adem met bier. Ons land kent dan ook een rijke geschiedenis van bierbrouwen en een divers aanbod aan verschillende bieren. En in dit aanbod is er een nieuw bier bijgekomen: het Passiebier, gewijd aan het passiespel.

Lees meer
PASSIE 2.0 2.0 Teaser

PASSIE 2.0 2.0 Teaser

In April 2020 is Mariekerke aan de Schelde opnieuw het decor van het vijfjaarlijkse Passiespel. Een eigentijds openlucht klank- en lichtspel met live muziek. 100 acteurs en een 50-koppige harmonie omarmen een nieuwe tekst en compositie.

Lees meer

Om u zo een best mogelijke ervaring te geven maakt deze website gebruik van cookies, meer info kan je vinden in onzeprivacy policy